خدمات تخصصی کانون ارزیابی سازمانی (Assessment Center)
با درنظر گرفتن هزینههای بالای منابع انسانی علی الخصوص در بخش خصوصی، بطور ویژه آموزش نیروی انسانی، استخدام مناسبترین فرد برای سازمانهای پیشرو به اصلیترین دغدغه کارفرمایان بدل شده است. کانون ارزیابی (Assessment Center) در جهت رسیدن به این هدف و کمک به سازمانها برای استخدام بهترین گزینههای استخدامی برای فرصتهای شغلی به وجود آمدهاند و با توجه به نتایج ارزشمندی که داشتهاند به سرعت به عنوان یکی از محبوبترین ابزارهای استخدامی متداول شدهاند. دقت انتخاب بهترین فرد به شیوه کانون ارزیابی بسیار بالاست و سازمانها هزینه این فرایند را در مقایسه با هزینههای احتمالی استخدام فرد نامناسب بسیار پایینتر میدانند.
فرایند ارزیابی شامل چند مرحله از جمله شبیه سازی موقعیتهای کاری، مصاحبه و تستهای روانشناسی است که با هدف ارزیابی رفتار، برخورد و تواناییهای متقاضی انجام میشود.
کانون ارزیابی در صنایع مختلف از مراکز تجاری گرفته تا نهادهای دولتی، ارتشی، آموزشی و دفاعی به کار گرفته میشوند تا بهترین انتخاب برای فرصتهای شغلی مختلف در زمینههای مدیریتی، فنی، فروش انجام پذیرد. روند استفاده از کانونهای ارزیابی به سرعت در حال گسترش است، چراکه سازمانها استخدام و ترفیع را به عنوان سرمایهگذاری در زمینه منابع انسانی در نظر میگیرند و تمایل دارند که بهترین نتیجه را از این سرمایهگذاری بدست آورند.
فرایند ارزیابی با مصاحبه شروع میشود. از متقاضی خواسته میشود تا با انجام تمریناتی، مهارتهای خود را نشان دهد و سپس براساس عمکرد متقاضی فرایند ارزیابی با نتیجهگیری در مورد مناسب بودن فرد خاتمه مییابد.
توانایی اجرایی متقاضی، واکنش او در موقعیتهای مختلف و مهارت وی در برقراری ارتباط از اهم مواردی است که در کانون ارزیابی بررسی میشوند.
چه کسانی باید به کانون ارزیابی مراجعه کنند
اگر یکی از افراد زیر هستید، میتوانید برای پیدا کردن بهترین موقعیت شغلی به کانون ارزیابی مراجعه کنید:
-
فارغ التحصیلی که به دنبال اولین موقعیتشغلی واقعی خود هستید
-
به دنبال یک نقش نظارتی یا مدیریتی هستید
-
میخواهید عضو هیئت مدیره شرکتی شوید
” مهم است که درک درستی نسبت به تواناییهای خود برای تحت تاثیر قرار دادن مصاحبهکنندگان داشته باشید تا شانس خود در مقابل دیگر متقاضیان برای پیشرفت در مسیر حرفهای خودتان را افزایش دهید. ”
کانونهای ارزیابی علاوه بر کمکی که به سازمانها برای شناسایی و جذب مناسبترین فرد برای استخدام میکنند، با استفاده از ایجاد تجربههای مشابه دنیای واقعی به متقاضیان کار در توانمندسازی برای ایجاد تمایز قابل توجه از دیگر کاندیدها، افزایش صلاحیت و شایستگی، سازگاری بیشتر با موقعیت شغلی مورد نظرشان و در نهایت دستیابی به موفقیت در مسیر شغلی کمک مینمایند.
انواع کانونهای ارزیابی
کانونهای ارزیابی را میتوان به ۴ دسته تقسیم کرد:
-
کانون ارزیابی برای فارغ التحصیلان نخبه
-
کانون ارزیابی برای فارغ التحصیلان
-
کانون ارزیابی مدیرتی
-
کانون رشد و توسعه مهارتها
شیوههای ارزیابی در کانون ارزیابی
بسته به نوع کانون ارزیابی، شیوههای گوناگونی برای ارزیابی به کار گرفته میشوند که شامل تمامی یا برخی از شیوههای زیر است. کانونهای ارزیابی برای هر شیوه ابزارهای مختلفی بکار میگیرند. این روند معمولا برای سنجش دانش فرد طراحی نمیشود، بلکه رفتارها و تواناییهای مورد نیاز برای موقعیت شغلی مورد نظر سنجیده میشود.
-
ارائه و سخنرانی
-
گفتگوی گروهی
-
ایفای نقش
-
مصاحبه گروهی
-
طبقهبندی وظایف
مسئولان ارزیابی (ارزیابها) چه کسانی هستند؟
ارزیاب فردی است که وظیفه مشاهده، ثبت، طبقهبندی و قضاوت صحیح در مورد رفتارهای کسانی که ارزیابی میشوند را به عهده دارد و معمولا هم سطح یا بالاتر از سطح مورد ارزیابی هستند. چنین فردی باید دید روشنی از تواناییهای مورد نیاز فرصت شغلی مورد نظر داشته باشد. برخی از سازمانها، فهرستی از ارزیابهای برگزیده دارند و گاهی نیز بر حسب نیاز از نیروهای خارج از سازمان نیز استفاده میکنند.
هزینههای کانون ارزیابی
در تحقیقاتی که به اخیرا مجله Employment Review انجام داده است، از هر ۱۰ کارفرمایی که از کانونهای ارزیابی استفاده میکنند بیش از ۹ نفر باور دارند که این مراکز بسیار موثر یا نسبتا موثر هستند. همچنین، بیش از نیمی از این کارفرمایان هزینههای کانون ارزیابی را قابل توجیه میداند. در این نظرسنجی، شرکتهای خدماتی خصوصی و بخشهای دولتی اشتیاق بیشتری برای استفاده از کانونهای ارزیابی نشان دادند. در نهایت، بیش از ۶۰ درصد این کارفرمایان استفاده از کانون ارزیابی را بخشی از برنامه جذب و استخدامی خود بخصوص برای موقعیتهای شغلی یا استخدام مدیران میانی و ارشد قرار دادهاند.
همان طور که در این نظر سنجی نیز مشخص است، به واسطه هزینههای بالایی که سازمانها در زمینه استخدام و آموزش نیروی انسانی خود باید بپردازند، کانونهای ارزیابی راهکار کاربردی و موثری برای دسترسی به متخصصان منابع انسانی برای انجام این کار میباشد. همچنین، بهرهوری بالای نیرویهای انسانی که به واسطه کانونهای ارزیابی جذب شرکتها شدهاند نیز این هزینههای ارزیابی را کاملا قابل توجه کرده است.
نکاتی که باید برای موفقیت در کانون ارزیابی در نظر گرفت
معرفی تواناییها، بروز رفتارها و داشتن نگرش مناسب برای موقعیت شغلی مورد نظر از عمده عوامل موفقیت متقاضیان در فرایند ارزیابی است. مثالهای ارائه شده در کانون ارزیابی اکثرا بر پایه تجربیات واقعی هستند و تجربه نشان داده است که متقاضیانی که در ارزیابی موفق بودهاند، در واقعیت نیز در شغل مورد نظر موفقیت بیشتری کسب کردهاند. بهترین توصیه به متقاضیان حاضر شدن در جلسههای کانون ارزیابی با حداکثر آمادگی و تحقیق در زمینه مهارتها، دانش، رفتارها، نگرش و تجربیات مورد نظر برای فرصت شغلی مورد نظرشان پیش از حاضر شدن در جلسه مصاحبه است.
هم متقاضیان کار و هم سازمانها این شیوه را کارآمد توصیف کرده و آن را فرصتی برای شناخت طرفین در واقعیتهای پیش رو و تمرینی برای تعاملاتی که در آینده خواهند داشت قلمداد میکنند.
منبع: Psychometric Success